Startsidan » Kläder och skönhet » Guld eller platina

Guld eller platina

Platina ringarDagens smycken går bland annat att få i rött, gult och vitt guld såväl som platina. Vad som passar dig bäst är helt en fråga av tycke och smak. Platina är ett material som blir allt vanligare i ringar.

Guld

Guld är det vanligaste materialet i olika typer av smycken som till exempel ringar. Vanligtvis förekommer guldet i smycken som en legering(blandninga av metaller) men finns även rent. Det finns även olika färger på guld, rött gult och vitt. Vanligaste färgen är fortfarande gult men vitt guld har på senare år kommit mer och mer.

Karat

Karat är ett mått på hur mycket guld som en legering innehåller, förkortning för karat är K. 1 karat innebär att legeringen innehåller 1/24-dels guld. Som exempel innehåller en guldtacka i 18 K som väger 1 kg (1000 gram) 750 gram guld. En tacka i 24 K guld är gjord helt i guld.

Platina

Platina är den dyraste metallen som förekommer i kommersiella smycken. I och med detta brukar den även räknas som den mest exklusiva. Till färgen påminner platina om vitt guld med den skillnaden att platina går lite ver åt det vitgråa hållet.

Annons

Populära artiklar

 • Bröllop utomlands
  Information om hur du förbereder dig inför bröllop utomlands.
 • Göra egna smycken
  Att göra egna smycken till ditt bröllop har aldrig varit enklare.
 • Talordning på bröllop
  Vilka brukar hålla tal på bröllop, och när.
 • Vigselprogram
  Ett vigselprogram är bra att ha så att alla bröllopsgäster vet ungefär vad och när olika saker skall hända.

Senaste butikerna

 •