Startsidan » Kläder och skönhet » Klädkoder

Klädkoder

När ni fått inbjudan till ett bröllop står det oftast olika klädkoder som man ska följa. Det är alltid svårt att veta vad man ska ha och vad man får ha på sig. Här kommer en liten hjälpreda för er som undrar över vad som gäller.

Mörk kostym

Mörk kostym för mannen är oftast svart, mörkgrå eller blå. Till detta har man då vit skjorta med slips eller fluga. Det går jätte bra att ha en färgad slips med lite fönster, men inte helt vit eller svart.

För kvinnan är det en festlig, aftonflott, klänning eller kjol som gäller. Man bör undvika axelbart och kjol- klänninglängden ska inte vara golvlång.

Kavaj

Kavaj för mannen betyder hel kostym med något ljusare färg om det exempel bjuds på ett sommarbröllop. Till det brukar man ha en ljusare skjorta med slips eller fluga i varlfri färg, dock ej svart eller vit. Väljer man att ha en vit skjorta så höjer det finhetsnivån.

För kvinnan är det även där klänning eller kjol, men ej golvlång, och gärna lite finare än vardagsklädsel.

Smoking

Smokingen ska vara svart eller mörkblå. Är det ett sommarbröllop bär man vit smokingkavaj. Till smoking bär man vit skjorta, alltid med stråveck eller med invävda brokadmönster, men inte vanlig vit skjorta. Svart fluga med svart eller vita hängslen för att hålla uppe byxorna. Att bära lackskor är inte ett måste, men viktigt att man då väljer välvårdade svarta lågskor.

Långklänning eller knälång klänning är tillåtet för kvinnorna. Klänningen får gärna vara lite glittrig. Tänk på att aldrig ha en lårkort klänning.

Högtidsdräkt

Vid högtidsdräkt bär männen frack eller hembygdsdräkt. Man kan även använda uniformer som militär med sina ordenstecken.

Kvinnan har möjlighet att välja mellan olika färger och mönster, allt är tillåtet. Man bör tänka på hur klänningen ser ut i snitt och form. Det ska vara lite balkänsla över klänningen, men även tvådelat är tillåtet. Tänk på att inte ha för rak kjol. Kvinnor kan även välja att bära högtidsdräkt.

Färger som ej bör bäras på bröllop

En mycket viktig regel är att det bara är bruden som får använda vitt. Man kan bära som gäst en del vitt bara det inte är dominant. Svart är också en sådan färg man bör undvika vid bröllop som kvinna då det kan kopplas ihop med sorg. Kolla alltid av med brudparet om du är osäker på vilken färg du får välja på klänning. Alla följer inte stenhårt reglerna som finns.

» Brudklänningar
» Skor och brudskor
» Val av brudklänning

Annons

Populära artiklar

 • Bröllop utomlands
  Information om hur du förbereder dig inför bröllop utomlands.
 • Göra egna smycken
  Att göra egna smycken till ditt bröllop har aldrig varit enklare.
 • Talordning på bröllop
  Vilka brukar hålla tal på bröllop, och när.
 • Vigselprogram
  Ett vigselprogram är bra att ha så att alla bröllopsgäster vet ungefär vad och när olika saker skall hända.

Senaste butikerna

 •