Startsidan » Vigseln » Vigseln, hur går den till

Vigseln, hur går den till

VigselIdag är det mest populärt att vigas i kyrkan. Ända fram till 1908 vad det bara tillåtet att gifta sig i kyrkan. Nu kan man antingen vigas i kyrkan eller utomhus på en fin äng eller i trädgården. Det är upp till var och en att bestämma vad som känns bäst för er. Att gifta sig innebär att man lovar evig trohet till varandra och det också inför Gud, vid en kyrklig vigsel.

Borgerlig vigsel

Vill man däremot vigas borgerligt så kan man göra det antingen i hemmet eller utomhus på en fin herrgård eller på ett slott. Väljer man att gifta sig så kan det vara praktiskt att ha bröllopsfesten där. Bestämmer man sig för en borgerlig vigsel tar man kontakt kommunen och ber en vigselförrättare att viga en. Det är gratis att vigas borgerligt inom sin egen kommun och de åker gärna ut på även helgdagar. Brudklänning, bukett och ringar är inte alltid lika viktigt vid borgerlig vigsel, men går bra att ha ändå. Det enda man ska tänka på är att man måste ha två vittnen och har man inte det så kan man "låna" det av kommunen. Det finns två olika alternativ på vigseln, en kort akt som är ca 20 sekunder och en längre som är ca 2 minuter.

Kyrklig vigsel

Innan man bestämt sig för vilken kyrka man vill gifta sig i är det viktigt att man åker runt till olika kyrkor och pratar med olika präster. Tänk på att avståndet mellan kyrka och festlokal inte bör vara för långt. Det är viktigt att man känner sig till lags med sin präst och att ni förstår varandra. Idag är det även viktigt för vissa par hur kyrkan och omgivningen ser ut. När man sedan bestämt kyrka är det vikigt att samtala med vigselförrättaren, dels för att förstå symboliken och innebörden av vigseln. I detta samtal kan man även berätta sina önskemål för prästen om man exempel vill att det ska läggas till något att säga osv. under vigselceremonin. I Svenska kyrkan har de en viss ordning på hur ceremonin går till.

 1. Inledingsmusik med ingångsmarsch
 2. Psalm och/eller lovsång
 3. Inledingsord av prästen
 4. Frågorna
 5. Löftesgivning och ringbyte
 6. Prästen tillkännager äktenskapet
 7. Psalm eller lovsång
 8. Förbön och Herrens bön
 9. Välsignelsen
 10. Psalm eller lovsång
 11. Avslutingsmuik med utgångsmarsch

Om man ska gifta sig på sommaren är det bäst att boka tidigt då det blir uppbokat snabbt. Om man är medlem i Svenska kyrkan är det gratis med kyrka, vigselförrättare och organist. Saknar du medlemskap kan du ta kontakt med Svenska kyrkan och höra kostnaderna för detta. 

Annons

Populära artiklar

 • Bröllop utomlands
  Information om hur du förbereder dig inför bröllop utomlands.
 • Göra egna smycken
  Att göra egna smycken till ditt bröllop har aldrig varit enklare.
 • Talordning på bröllop
  Vilka brukar hålla tal på bröllop, och när.
 • Vigselprogram
  Ett vigselprogram är bra att ha så att alla bröllopsgäster vet ungefär vad och när olika saker skall hända.

Senaste butikerna

 •